Índex general de termes - fitxes CDLPV

Neoloteca del Termcat

Nota: Els manlleus no adaptats porten la indicació de l'idioma originari entre claudàtors ([]).

 1. koto  m
  es  koto
  fr  koto
  en  African pterygota
  de  Koto

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àfrica que s'obté dels arbres Pterygota bequaertii i Pterygota macrocarpa, de la família de les esterculiàcies, semipesant, tova, amb el duramen d'un color entre blanc crema i blanc grogós, i l'albeca poc diferenciada.

 2. kotibé  m
  es  kotibé
  fr  kotibé
  en  danta
  de  Kotibé

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àfrica tropical que s'obté dels arbres Nesogordonia papaverifera i Nesogordonia fouassieri, de la família de les esterculiàcies, semipesant o pesant, semidura, amb el duramen d'un color entre marró pàl·lid i marró lilós, i l'albeca de color marró pàl·lid.

 3. kosipo  m
  es  kosipo
  fr  kosipo
  it  kosipo
  en  kosipo
  la  Entandrophragma candollei

  <Botànica>

  Arbre de la família de les meliàcies, originari de l'Àfrica, que fa fins a 60 m d'altura, amb contraforts a la base, fulles pinnades i de folíols enters, i flors actinomorfes, hermafrodites, hipògines i gamosèpales.

 4. kosipo  m
  es  kosipo
  fr  kosipo
  it  kosipo
  en  omu
  de  Kosipo

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àfrica tropical occidental que s'obté de l'arbre del mateix nom, semipesant, semidura, amb el duramen d'un color entre marró i marró lilós fosc, i l'albeca de color blanquinós o marró clar.

 5. keruing  m
  es  keruing
  fr  keruing
  en  keruing
  de  Keruing

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Dipterocarpus, de la família de les dipterocarpàcies, pesant, semidura, amb el duramen de color entre marró pàl·lid i marró rogenc o porpra, i l'albeca de color marró grogós clar o gris rogenc.

 6. kapur  m
  es  kapur
  fr  kapur
  en  kapur
  de  Kapur

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Dryobalanops, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, semidura, amb el duramen de color vermell rosat o vermell fosc, i l'albeca d'un color entre marró clar grogós i rosa pàl·lid.

 7. jongkong  m
  es  jongkong
  fr  jongkong
  en  jongkong
  la  Dactylocladus stenostachys

  <Botànica>

  Arbre de la família de les cripteroniàcies, originari de l'illa de Borneo, que fa fins a 25 m d'altura, de fulles simples, oposades, coriàcies i amb el pecíol curt, i les flors petites i disposades en raïms ramificats.

 8. jongkong  m
  es  jongkong
  fr  jongkong
  en  jongkong
  de  Jongkong

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'illa de Borneo que s'obté de l'arbre del mateix nom, semipesant, tova, amb el duramen de color marró clar i l'albeca poc diferenciada.

 9. jequitibà  m
  es  jequitiba
  fr  jequitiba
  pt  jequitibá
  en  jequitiba
  de  Jequitibá

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del Brasil que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Cariniana, de la família de les lecitidàcies, principalment de l'espècie Cariniana legalis, semipesant, semidura, amb el duramen de color marró vermellós i l'albeca poc diferenciada.

 10. imbuia  f
  es  imbuia
  fr  imbuia
  pt  imbuia
  en  Brazilian walnut
  en  imbuia
  la  Ocotea porosa

  <Botànica>

  Arbre de la família de les lauràcies, originari del Brasil, que fa fins a 15 m d'altura, de fulles esparses, simples, enteres, lanceoladoel·líptiques, glabres i coriàcies, flors petites grogues i disposades en raïms axil·lars, i fruits carnosos envoltats a la base per una petita cúpula en forma de disc.

 11. imbuia  f
  es  imbuia
  fr  imbuia
  en  imbuia
  de  Imbuia

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del Brasil que s'obté de l'arbre del mateix nom, pesant, semidura, amb el duramen d'un color entre beix marronós i marró fosc, l'albeca de color blanc grisós, i vetes fines fosques i irregulars.

 12. balau vermell  m
  es  balau rojo
  fr  red balau
  en  red balau
  de  Red Balau

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, pesant, amb el duramen d'un color entre marró porpra i gris marronós, i l'albeca d'un color entre rosa i groc gris verdós.

  Nota: Es coneix amb la denominació balau vermell la fusta que s'obté principalment dels arbres de l'espècie Shorea kunstleri.

 13. balau groc  m
  es  balau
  fr  balau
  en  balau
  de  Balau

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, pesant o molt pesant, dura, amb el duramen d'un color entre groc i marró grisós, l'albeca d'un color entre groc pàl·lid i gris clar, i una olor suau que recorda el moscatell.

  Nota: Es coneix amb la denominació balau groc la fusta que s'obté dels arbres de les seccions Shorea i Neohopea del gènere Shorea, inclosa l'espècie Shorea laevis. És el balau més comú.

 14. dao  m


  sin.  paldao  m
  es  dao
  es  paldao
  fr  dao
  fr  paldao
  en  dao
  en  paldao

  <Botànica>

  Arbre de la família de les anacardiàcies, originari del sud-est asiàtic, que fa fins a 30 m d'altura, de fulles esparses, compostes, de folíol terminal i coriàcies, amb inflorescències pèndules de flors hermafrodites, blanques i pedunculades, i el fruit carnós amb una llavor.

 15. paldao  m
  es  paldao
  fr  paldao
  it  paldao
  en  paldao
  de  Paldao

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àsia que s'obté de l'arbre del mateix nom, lleugera o semipesant, semidura, amb el duramen de color grisós, marró clar o groc verdós, l'albeca de color rosat o grisós, i vetes negroses.

 16. ovengkol  m
  es  ovegkol
  fr  amazakoué
  fr  ovengkol
  en  ovengkol
  la  Guibourtia ehie

  <Botànica>

  Arbre de la família de les cesalpinàcies, originari de l'Àfrica, que fa fins a 40 m d'altura, de fulles paripinnades proveïdes d'estípules, flors dorsiventrals amb prefloració carinal a la corol·la i estams generalment lliures, i amb els fruits en forma de llegum.

 17. ovengkol  m
  es  mongoy
  fr  ovengkol
  en  ovengkol
  de  Ovéngkol

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àfrica tropical que s'obté de l'arbre del mateix nom, pesant, dura, amb el duramen de color marró grogós, l'albeca de color grisós, i de vegades amb vetes de color negre o gris.

 18. onzabili  m
  es  onzabili
  fr  onzabili
  en  onzabili

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àfrica que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Antrocaryon, de la família de les anacardiàcies, semipesant, tova, amb el duramen d'un color entre blanc rosat i blanc grisós, i l'albeca no diferenciada.

 19. nyatoh  m
  es  nyatoh
  fr  nyatoh
  en  nyatoh
  de  Nyatoh

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres de la família de les sapotàcies, principalment del gènere Palaquium, però també dels gèneres Payena i Ganua, lleugera o semipesant, tova, amb el duramen de color marró vermellós i l'albeca d'un color entre groguenc i marró clar.

 20. mersawa  f
  es  mersawa
  fr  mersawa
  en  mersawa
  de  Mersawa

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Anisoptera, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, tova, amb el duramen de color groc clar o marró grogós clar, i l'albeca poc diferenciada.

 21. merpauh  m
  es  merpauh
  fr  merpauh
  en  merpauh

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Swintonia, de la família de les anacardiàcies, semipesant, semidura, amb el duramen de color marró grisós i l'albeca molt desenvolupada, de color marró clar i amb tonalitats grisoses o rosades.

 22. merawan  m
  es  merawan
  fr  merawan
  en  merawan
  de  Merawan

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Hopea, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, dura, amb el duramen de color groc o marró clar, i l'albeca ben diferenciada.

  Nota: El merawan s'obté, generalment, de les espècies Hopea acuminata, Hopea beccariana, Hopea dryobalanoides, Hopea mengarawan, Hopea nervosa, Hopea odorata i Hopea sangal, entre d'altres. No s'ha de confondre amb el giam, que s'obté d'altres espècies del mateix gènere.

 23. mengkulang  m
  es  mengkulang
  fr  mengkulang
  en  mengkulang
  de  Mengkulang

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Heritiera, de la família de les esterculiàcies, semipesant, semidura, amb el duramen de color marró vermellós i l'albeca d'un color similar però més clar.

 24. maçaranduba  f
  es  maçaranduba
  fr  maçaranduba
  en  massaranduba
  de  Massaranduba

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica Central i del Sud que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Manilkara, de la família de les sapotàcies, principalment de les espècies Manilkara bidentata i Manilkara huberi, molt pesant, molt dura, amb el duramen de color marró vermellós fosc i l'albeca de color beix rosat.

 25. louro  m
  es  louro
  fr  louro
  pt  louro
  en  louro

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica Central i del Sud que s'obté de diverses espècies d'arbres dels gèneres Ocotea i Nectandra, de la família de les lauràcies, semipesant, tova, amb el duramen d'un color entre blanc beix i marró grogós, i l'albeca de color blanc grisós o blanc grogós.

 26. saqui-saqui  m
  es  pochote
  es  saqui-saqui
  fr  pochote
  fr  saqui-saqui
  en  pochote
  en  saqui-saqui
  la  Bombacopsis quinata

  <Botànica>

  Arbre de la família de les bombacàcies, originari de l'Amèrica Central, que fa uns 30 o 40 m d'altura, amb les flors blanques, les fulles oposades i compostes, i el tronc amb punxes llargues i gruixudes.

 27. saqui-saqui  m
  es  pochote
  es  saqui-saqui
  fr  pochote
  fr  saqui-saqui
  en  pochote
  en  saqui-saqui

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica Central que s'obté de l'arbre del mateix nom, semipesant, molt tova, amb el duramen de color rosa clar o marró rosat, i l'albeca de color blanc crema.

 28. giam  m
  es  giam
  fr  giam
  en  giam
  de  Giam

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Hopea, de la família de les dipterocarpàcies, pesant, dura, amb el duramen de color groc o marró clar, i l'albeca ben diferenciada.

  Nota: El giam s'obté, generalment, de les espècies Hopea ferrea, Hopea forbesii, Hopea helferi, Hopea nutans i Hopea semicuneata, entre d'altres. No s'ha de confondre amb el merawan, que s'obté d'altres espècies del mateix gènere.

 29. kempas  m
  es  kempas
  fr  kempas
  en  kempas
  la  Koompassia malaccensis

  <Botànica>

  Arbre de la família de les cesalpinàcies, originari del sud-est asiàtic, que fa fins a 60 m d'altura, amb contraforts alts, tronc columnar, escorça llisa, surera i grisosa, fulles paripinnades i proveïdes d'estípules, i flors dorsiventrals que tenen prefloració carinal a la corol·la i estams generalment lliures.

 30. kempas  m
  es  kempas
  fr  kempas
  en  kempas
  de  Kempas

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de l'arbre del mateix nom, pesant, dura, amb el duramen d'un color entre rosa fosc i vermell ataronjat o marró clar, l'albeca entre groc clar i blanc, i vetes grogoses.

 31. guatambú  m
  es  guatambú
  es  palo marfim
  fr  guatambu
  fr  pau marfim
  en  guatambu
  en  pau marfim
  la  Balfourodendron riedelianum

  <Botànica>

  Arbre de la família de les rutàcies, originari de l'Amèrica del Sud, que fa fins a 25 m d'altura, amb el tronc llarg, recte i cilíndric, i les fulles trifoliades de color verd fosc.

 32. guatambú  m
  es  guatambu
  fr  guatambù
  en  pau marfim
  de  Guatambù

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica del Sud que s'obté de l'arbre del mateix nom, pesant, nervada i dura, amb el duramen de color blanc crema, l'albeca no diferenciada i la fibra recta i de vegades entrellaçada.

 33. louro vermell  m
  es  louro rojo
  fr  louro vermelho
  pt  louro vermelho
  en  red louro

  <Botànica>

  Arbre de la família de les lauràcies, originari de l'Amèrica del Sud, que fa fins a 40 m d'altura, amb el tronc engrossit a la base, fulles esparses i pinnatinèrvies, inflorescències paniculades, flors petites i trímeres, i el fruit carnós amb una cúpula basal molt desenvolupada.

 34. louro vermell  m
  es  louro rojo
  fr  louro vermelho
  pt  louro vermelho
  en  red louro
  de  Louro vermelho

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica del Sud que s'obté de l'arbre del mateix nom, semipesant, tova, amb el duramen de color marró rosat i l'albeca de color rosat o grisós.

 35. punah  m
  es  punah
  fr  punah
  en  punah
  la  Tetramerista glabra

  <Botànica>

  Arbre de la família de les tetrameristàcies, originari de l'Àsia i d'Oceania, que pot fer fins a 40 m d'altura, amb fulles esparses, simples, enteres i coriàcies, flors petites disposades en inflorescències umbel·liformes terminals, i el fruit carnós.

 36. punah  m
  es  punah
  fr  punah
  en  punah

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Àsia i d'Oceania que s'obté de l'arbre del mateix nom, semipesant o pesant, semidura, amb el duramen de color marró clar i l'albeca poc diferenciada.

 37. bitis  m
  es  bitis
  fr  bitis
  en  bitis
  de  Bitis

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Madhuca, de la família de les sapotàcies, principalment de l'espècie Madhuca utilis, pesant, molt dura, amb el duramen de color marró vermellós i l'albeca ben diferenciada.

 38. virola  f
  es  virola
  fr  virola
  en  ligth virola
  de  Virola

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica del Sud que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Virola, de la família de les miristicàcies, lleugera, tova, amb el duramen d'un color entre beix i marró clar, i l'albeca no diferenciada.

 39. seraia blanca  f
  es  lauan blanco
  es  seraya blanca
  fr  white seraya
  en  white seraya
  de  White Seraya

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de les Filipines i Borneo que s'obté de diverses espècies d'arbres dels gèneres Parashorea i Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, principalment de les espècies Shorea contorta i Parashorea malaanonan, semipesant, tova, amb el duramen d'un color entre groc pàl·lid i rosa blanquinós, i l'albeca poc diferenciada.

 40. sepetir  m
  es  sepetir
  fr  sepetir
  en  sepetir
  en  swamp sepetir
  de  Sepetir

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Sindora i de l'espècie Pseudosindora palustris, de la família de les cesalpiniàcies, semipesant, semidura, amb el duramen de color marró clar o marró daurat, i l'albeca d'un color entre gris blanquinós i marró clar o vermell suau.

  Nota: Segons algunes fonts, l'equivalent anglès swamp sepetir fa referència només a la fusta procedent de l'espècie Pseudosindora palustris, mentre que l'equivalent sepetir es refereix a la fusta extreta de les espècies del gènere Sindora. En la resta de llengües no es fa aquesta distinció denominativa.

 41. pulai  m
  es  pulai
  fr  pulaï
  en  Asian alstonia
  de  Pulaï

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Alstonia, de la família de les apocinàcies, principalment de l'espècie Alstonia scholaris, lleugera, tova, amb el duramen de color blanc grogós o gris, i l'albeca no diferenciada.

 42. pirueta enrere  f
  es  pirueta atrás
  fr  pirouette arrière
  en  back spin
  en  backward spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta en què el patinador gira d'esquena.

 43. pirueta endavant  f
  es  pirueta adelante
  fr  pirouette avant
  en  forward spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta en què el patinador gira de cara.

 44. pirueta dònut  f
  es  pirueta donut
  en  catch-foot camel spin
  en  donut spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel>

  Pirueta executada en posició d'àngel en què el patinador manté la cama lliure flexionada fins a tocar-se el cap amb la ganiveta del patí.

 45. pirueta Biellmann  f
  es  pirueta Biellmann
  fr  pirouette Biellmann
  en  Biellmann spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel>

  Pirueta executada en posició vertical en què el patinador, amb el tronc arquejat cap enrere, manté la ganiveta del patí de la cama lliure agafada amb la mà a una altura superior a la del cap.

  Nota: La denominació pirueta Biellman prové del nom de la patinadora suïssa Denise Biellmann, que va popularitzar-la l'any 1981.

 46. pirueta baixa  f
  es  pirueta baja
  fr  pirouette assise
  en  sit spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta executada en posició baixa en què el patinador manté la cama de suport tan flexionada com pot i la cama lliure estirada cap endavant.

 47. pirueta en parella  f
  es  pirueta en pareja
  fr  pirouette en couple
  en  pair spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Figura de patinatge artístic per parelles en què tots dos patinadors executen una pirueta agafats i giravoltant alhora.

  Nota: Les piruetes en parella es distingeixen segons la posició adoptada per cadascun dels patinadors (àngel, baixa, vertical o alta), segons si coincideixen o no en la cama lliure i segons la mena de presa que efectuen (un patinador agafa l'altre o s'agafen tots dos).

 48. molí  m
  es  pirueta molino
  fr  pirouette illusion
  en  illusion spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta en què el patinador aixeca i abaixa successivament el tronc i la cama lliure, els quals manté formant una línia recta.

 49. pirueta àngel  f
  es  pirueta arabesca
  fr  pirouette allongée
  fr  pirouette arabesque
  en  camel spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta executada en posició d'àngel.

 50. meranti vermell clar  m
  es  meranti rojo claro
  fr  light red meranti
  en  light red meranti
  de  Light Red Meranti

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, lleugera, tova, amb el duramen de color marró vermellós clar i brillant, i l'albeca amb un color entre rosa pàl·lid i gris.

  Nota: Es coneix amb la denominació meranti vermell clar la fusta que s'obté principalment dels arbres de les espècies Shorea acuminata, Shorea dayphylla, Shorea johorensis, Shorea lepidota i Shorea parvifolia.

 51. meranti vermell fosc  m
  es  meranti rojo oscuro
  fr  dark red meranti
  en  dark red meranti
  de  Dark Red Meranti

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, tova, amb el duramen de color salmó o marró vermellós violaci brillant, i l'albeca de color vermell pàl·lid o vermell grisós.

  Nota: Es coneix amb la denominació meranti vermell fosc la fusta que s'obté principalment dels arbres de les espècies Shorea curtisii, Shorea hemsleyana, Shorea macrantha, Shorea pauciflora, Shorea platyclados, Shorea rugosa i Shorea singkawang.

 52. meranti groc  m
  es  meranti amarillo
  fr  yellow meranti
  en  yellow meranti
  de  Yellow Meranti

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de Malàisia que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, tova, amb el duramen de color groc o marró grogós, i l'albeca d'un color entre gris grogós i blanc grogós.

  Nota: Es coneix amb la denominació meranti groc la fusta que s'obté dels arbres de la secció Richetioides del gènere Shorea, que inclou, entre d'altres, les espècies Shorea acuminatissima, Shorea faguetiana, Shorea gibbosa, Shorea hopeifolia i Shorea multiflora.

 53. meranti blanc  m
  es  meranti blanco
  fr  white meranti
  en  white meranti
  de  White Meranti

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent del sud-est asiàtic que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Shorea, de la família de les dipterocarpàcies, semipesant, semidura, amb el duramen de color marró grogós amb reflexos mats, i l'albeca de color blanc grogós.

  Nota: Es coneix amb la denominació meranti blanc la fusta que s'obté dels arbres de la secció Anthoshorea del gènere Shorea, que inclou, entre d'altres, les espècies Shorea assamica, Shorea bracteolata, Shorea dealbata, Shorea hupochra, Shorea javanica, Shorea lamellata i Shorea maranti.

 54. orei  m


  sin.  sajo  m
  es  orey
  es  sajo
  fr  sajo
  en  orey
  en  sajo
  la  Campnosperma panamensis

  <Botànica>

  Arbre de la família de les anacardiàcies, originari de l'Amèrica del Sud, que fa entre 12 i 18 m d'altura, de fulles simples, esparses i espatulades, inflorescència en panícula, flors de color groc petites, regulars, hermafrodites i de calze i corol·la pentàmers, i el fruit drupaci.

 55. orei  m
  sin.  sajo  m
  es  orey
  es  sajo
  fr  orey
  fr  sajo
  en  orey
  en  sajo

  <Indústria de la fusta>

  Fusta procedent de l'Amèrica del Sud que s'obté de l'arbre del mateix nom, lleugera o molt lleugera, amb el duramen d'un color entre blanc i gris, i l'albeca no diferenciada.

 56. pirueta alta  f
  es  pirueta alta
  fr  pirouette debout
  fr  pirouette verticale
  en  scratch spin
  en  upright spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta executada en posició vertical en què el patinador manté el patí de la cama lliure a tocar del patí de la cama de suport.

 57. pivot  m
  es  pivot
  fr  pivot
  en  pivot

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Figura en què el patinador descriu cercles sobre la pista amb un dels patins, mantenint fixa la punta del patí de l'altra cama, la qual fa d'eix de rotació del moviment.

  Nota: Els pivots se solen executar al final d'una pirueta.

 58. pirueta vertical  f
  es  pirueta vertical
  fr  pirouette debout
  fr  pirouette verticale
  en  scratch spin
  en  upright spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel>

  Pirueta executada en posició vertical en què el patinador manté el patí de la cama lliure a tocar del patí de la cama de suport.

 59. pirueta arcada  f
  es  pirueta de torsión
  es  pirueta techo
  fr  pirouette dos cambré
  en  layback spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta executada en posició vertical en què el patinador manté el tronc fent arc cap enrere i mira cap amunt, mentre els braços i la cama lliure poden anar adquirint diferents posicions.

 60. pirueta saltada  f
  es  pirueta saltada
  es  pirueta volada
  fr  pirouette sautée
  en  flying spin

  <Esports: Patinatge artístic sobre gel><Esports: Patinatge artístic sobre rodes>

  Pirueta que s'inicia amb un salt.

  Nota: Poden ser piruetes saltades les piruetes baixes i les piruetes àngel.